Στο σούπερ μάρκετ πολλά τρόφιμα μας φαίνονται «υγιεινά». Είναι όμως πράγματι ή μήπως το μάρκετινγκ μας παραπλανά; Οι ετικέτες και οι διαφημίσεις συχνά μας μπερδεύουν και στην πραγματικότητα μπορεί να κρύβουν μεγάλες ποσότητες ζάχαρης, αλατιού ή λιπαρών. Για αυτό λοιπόν είναι σημαντικό να διαβάζουμε σωστά τη διατροφική ετικέτα. Παρακάτω θα βρεις 5 τρόφιμα παγίδες και τι πρέπει να λάβεις υπόψιν σου πριν τα αγοράσεις.
1. Βούτυρα καρπών όπως φυστικοβούτυρο
Το φυστικοβούτυρο, το ταχίνι ή τα άλλα βούτυρα καρπών θεωρούνται μια υγιεινή επιλογή καθώς προέρχεται από ξηρούς καρπούς που περιέχουν καλά λιπαρά, μέταλλα και βιταμίνες.
Ωστόσο, δεν είναι όλα τα βούτυρα καρπών ίδια. Σε αρκετά του εμπορίου προστίθεται έξτρα ζάχαρη, αλάτι, φοινικέλαιο ή άλλα πρόσθετα που το καθιστούν μια όχι και τόσο θρεπτική επιλογή. Ιδανικά διάβασε τα συστατικά του και προτίμησε ένα βούτυρο από 100% ξηρούς καρπούς.
2. Δημητριακά πρωινού
Πολλά δημητριακά, ειδικά όσα απευθύνονται σε παιδιά και εφήβους περιέχουν πολλή ζάχαρη, πρόσθετα, τεχνητά χρώματα και αρώματα. Ιδανικά προτίμησε μια επιλογή ολικής άλεσης με πάνω από 3 γρ. φυτικών ινών και λιγότερο από 5 γρ. σακχάρων στα 100 γρ. προϊόντος.
3. High protein επιδόρπια γιαουρτιού
Τα επιδόρπια γιαουρτιού με την ένδειξη “high protein” είναι πολύ δημοφιλή, ειδικά στους νέους. Δίνουν την εντύπωση ότι είναι υγιεινά λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη, όμως αρκετά από αυτά συνήθως έχουν αρκετή ζάχαρη, γλυκαντικά και είναι αρκετά επεξεργασμένα με αποτέλεσμα να περιέχουν λίγα θρεπτικά συστατικά.
Από τη μία πλευρά μπορούν να καλύψουν την ανάγκη μας για ένα γλυκό σνακ από την άλλη, είναι προτιμότερο να αντικατασταθούν από ένα στραγγιστό γιαούρτι που έχει, αν όχι την ίδια, μεγαλύτερη ποσότητα πρωτεΐνης, με λίγο μέλι και φρέσκο φρούτο.
4. Ψωμί ολικής άλεσης
Η συσκευασία μπορεί να αναγράφει πως το ψωμί είναι με αλεύρι ολικής άλεσης αλλά αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι 100% ολικής άλεσης. Πολλές φορές μπορεί το αλεύρι ολικής να αποτελεί ένα 5% αυτού και πρώτο συστατικό να είναι το αλεύρι σίτου. Ιδανικά προτίμησε ψωμιά που έχουν ως πρώτο συστατικό το αλεύρι ολικής άλεσης με τουλάχιστον 6 γρ. φυτικών ινών στα 100 γρ. προϊόντος.
5. Χυμοί
Οι χυμοί θεωρούνται από πολλούς απαραίτητο στοιχείο μιας υγιεινής διατροφής αφού φτιάχνονται από φρούτα. Όμως, στην πραγματικότητα οι χυμοί είναι από τα ροφήματα που μπορούν να εκτοξεύσουν το σάκχαρο μας.
Ακόμη και αν είναι 100% φυσικοί ή αν δεν περιέχουν πρόσθετη ζάχαρη αποτελούν πηγή φυσικών σακχάρων που δεν συνοδεύονται όμως από φυτικές ίνες όπως ένα φρέσκο φρούτο. Σκεφτείτε πως για να ένα ποτήρι χυμό πορτοκάλι χρειάζονται τουλάχιστον 2–3 φρούτα. Γιατί λοιπόν να μην προτιμήσουμε ένα ολόκληρο φρούτο που θα προσφέρει όμως μεγαλύτερο κορεσμό;
Συμπερασματικά, αν θέλεις να κάνεις την καλύτερη επιλογή στα τρόφιμα σου, την επόμενη φορά που θα βρεθείς στο σουπερ μάρκετ διάβασε τη διατροφική τους ετικέτα, πρόσεξε τα συστατικά τους και μην εμπιστεύεσαι μόνο τους ισχυρισμούς της συσκευασίας.
Και να θυμάσαι δεν υπάρχουν απαγορευμένα τρόφιμα ή καλά και κακά απλώς κάποια μας δίνουν περισσότερα θρεπτικά στοιχεία από άλλα. Ας επιλέξουμε λοιπόν έξυπνα!