Τον τελευταίο καιρό ακούμε συνέχεια ειδικά στις πλατφόρμες των social media πως τα φρούτα περιέχουν ζάχαρη και για αυτό πρέπει να τα αποφεύγουμε. Είναι όμως έτσι τα πράγματα; Ας το αναλύσουμε!
Αρχικά είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι έχουμε δύο είδη σακχάρων: τα φυσικά και τα προστιθέμενα.
Όπως λέει η ονομασία τους τα φυσικά τα συναντάμε εκ φύσεως σε τρόφιμα όπως τα φρούτα ή το γάλα ενώ τα προστιθέμενα προστίθενται σε αυτά για να δώσουν καλύτερη γεύση και σύσταση, όπως για παράδειγμα στα γλυκά.
Τα φρούτα πράγματι περιέχουν σάκχαρα και πιο συγκεκριμένα φυσικά σάκχαρα όπως φρουκτόζη ή γλυκόζη. Η βασική τους διαφορά με τη ζάχαρη όμως είναι πως μετά την κατανάλωση τους το σάκχαρο μας δεν θα εκτοξευθεί.
Αυτό οφείλεται στην παρουσία φυτικών ινών που συμβάλλουν σε πιο αργή διάσπαση των υδατανθράκων και άρα καθυστερούν την απορρόφηση της γλυκόζης και μας κρατούν χορτάτους για αρκετή ώρα.
Επιπλέον, η ζάχαρη μπορεί να χαρακτηριστεί ως ‘κενές’ θερμίδες καθώς δεν προσφέρει κανένα θρεπτικό στοιχείο.
Αντιθέτως, τα φρούτα είναι πλούσια σε βιταμίνες όπως C και Α, αντιοξειδωτικά, μέταλλα και ιχνοστοιχεία που τα καθιστούν μια θρεπτική επιλογή. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, είναι καλό να καταναλώνουμε 2-3 μερίδες φρούτων την ημέρα.
Συμπερασματικά τα φρούτα αποτελούν βασικό κομμάτι μιας ισορροπημένης διατροφής, όχι μόνο δεν πρέπει να τα αποφεύγουμε αλλά αντιθέτως να τα καταναλώνουμε σε καθημερινή βάση. Καλό θα ήταν επομένως να εστιάσουμε στη μείωση της προστιθέμενης ζάχαρης των τροφίμων και όχι των φρούτων.